Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2018 18:17 - СВЕТЛИ И ТЪМНИ
Автор: balar Категория: Забавление   
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2018 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                  12.ПРЕДИЗВЕСТИЕ



   Светлината се стопи в него и витека огледа навъсен предната стая на апартамента си. Седна на дивана и вкючи камерата, която държеше. Зелените му очи за пореден път се взряха средоточено в записа. Беше взел камерата без  знанието на върховните стражи, които бе посетил от скука, но те бяха прекалено заети за да му обърнат внимание, тогава погледа му бе привлякла тази камера тикната на дъното на раницата на Алина. Защо ли сестра му я беше скрила там? Изгледа записа няколко пъти и се опита да привлече вниманието им - без резултат, затова я бе взел.  От бивака им се бе пренесъл при Лаиш, който само като чу от кого е правен отказа дори да го погледне, а после Тербел му препоръча да го изтрие и забрави защото било глупости. 
  Малкам изпуфтя и изгаси камерата. Ако беше безмислица защо Алина ще крие записа вместо да го изтрие, тя не би пребрала нещо,  от което да няма полза на практика. Може би това беше просто интрига на стражите на реда, но те бяха обещали да небъдат като предишните, чиито тайни носеха само беди и вредяха на витеците, които бяха длъжни да им се подчиняват дори с цената на живота си.
  Изправи се и от очите му бликна бяла светлина, която го обви и се стопи заедно с него. 
  Пренесе се насред огромна библиотека, с високи до тавана рафтове пълни с книги. Огледа се и пое на дясно по пътеката, която го отведе до дълга маса.  Седнали един срещу друг двама белокоси витеци четяха нещо и си водеха записки. 
  Малкам се прокашля и те  го погледнаха с досада.
 - Здравейте. - поздрави ги ведро младежа - Намерих един странен запис в раницата на сестра ми и мисля, че не е маловажно щом не го е изтрила. - остави камерата на масата пред двамата и им кимна подканващо. 
 - Ъ...- изгледа го озадачен Чар - Защо точно ние?
 - Сестра му е Алина. - напомни му другия, който беше Барвин.
 Малкам се намръщи. 
 - Не ме разбирайте погрешно. - изръмжа през зъби. - Вие двамата сте най-добрите астрономи сред старите витеци, искам да знам възможно ли е?
 Двамата се спогледаха.
- Дали има...извънземни? - Чар сви рамене - Зависи какво разбираш под "извънземен". 
 Барвин се почеса по тила и въздъхна. 
 - Помните ли, че предишните бали се свързаха с някого през кристала? Още тогава някои се зачудиха дали врагът на нашият враг е приятел. - витека взе камерата и пусна записа. - Хм...тия в черните роби са по-скоро последователи на пасмината демони, събрани на куп така, че да олеснят някого.  А тоя сивия е жител на отражението Писур, на тях белият огън не им действа, както съм чувал от поне двадесеттина стражи и стии... - Барвин изсумтя и изключи камерата. Тук ставаше нещо.  - Защо смяташ, че не е поредната гадна шега на Ерик?
 - Защо ще носи записа на Алина, която е последната, която ще повярва? - отвърна Малкам. - Защо тя ще запазва нещо,  от което не би извлякла полза? Познавам ги откакто се помня, когато се майтапят те не действат така, така правят само когато са обещали да мълчат, а знаят, че нетрябва! Това си е техен номер от край време, никой не знае по-добре от мен на какво са способни. - увери ги младежа кисело. 
  Двамата седящи се спогледаха. 
 - И какво според теб се опитват да кажат? - запита го Чар. 
 - Ако знаех нямаше да търся помощ - сви рамене Малкам - Нещо от звездите, което е заплаха за живота...незнам.
 - Балришарите няма ли да знаят. - зачуди се Барвин. 
 - Записа не е за тях, а за нас. - каза му тихо Малкам. -  Посланието е към теранците като цяло, не за една групичка.
 - Дори да е истина кой ще повярва? - запита го Чар. 
 - Не е необходимо. - рече Барвин и се изправи като взе камерата - Това е просто театрална постановка, заснета от Ерик за забавление на теранците.  - очите му проблеснаха в бяло за момент и край масата се появи мъгла, която се заформи и уплътни, и след миг като вечност там стоеше  Брук, която огледа тримата витеци с любопитство.
 - Нещо за мен ли имате? - запита с усмивка. 
 -  Да...- отвърна Барвин - Нещо като театрална постановка на запис. - връчи и камерата и сви неловко рамене. 
 Тя огледа критично камерата и се изсмя разсеяно. 
 - Дано да има гледаемост.
 - Няма ли да го провериш? - запита я Малкам. 
 - Не, нека е изненада дори за нас от театралния канал. - отвърна ухилена Брук и изчезна обвита в светлина. 
 - Май не я беше грижа. - отбеляза Малкам озадачен. Това да вземе записа без дори да попита какво представлява беше странно. Все едно вече знаеше и бе очаквала да я извикат и да й го предадът. Да представиш сериозното като безмислица, истината като измислица, не беше ли това най-добрият начин да кажеш онова, което нетрябва да изричаш? Вратичка,  през която да минеш отвъд забраната, за да предупредиш на време тези, които си обещал да закриляш с цената на всичко. 
 - За кое? - попита гледайки го в очите Барвин. 
   Малкам сви рамене и се загледа в рафтовете книги. Дали някъде сред книгите не се криеше отговора на въпроса имаше ли и други, и приятели ли бяха или врагове?


Мъглата стелеща се навред се отдръпна разкривайки сфера от чист и почти прозрачен планински кристал. Около сферата бяха застанали дванадесет фигури в бели роби, а лицата им скриваха качулките на големи плащове.  Кълбото светна и засия, светлината нарастна и погълна закачулените фигури, а след това запъпли и към мъглата, обливайки всичко. Фигурите свалиха качулките и се хванаха за ръце. От тях бликна сияние по-ярко от слънце и те се превърнаха в стълбове от ослепителна бяла светлина. Над сферата се появи тринадесети светещ стълб, който потрепери и се изстреля нагоре потъвайки в мъглата, отлитайки далече. 
  Светлината се стопи в кълбото, но  закачулените останаха загледани в кристала. Поемаха огромен риск стреляйки в неизвестното, на какво щяха да попаднат нямаха представа и какво щеше да се случи знаеха само четирима, а може би не.










  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 295619
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031