Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2016 09:18 - МИТИЧНИ СТРАНИ И ЗЕМИ - 6
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
2



 


ВАБАР -  прадревен легендарен град  в западната част на пустинята руб-ел-хали в арабия. 
ВЕБУЛА - свещен хълм в легендите на чините от мианмар.
ВАВЕЛ - планина от моравските легенди. там живеел дракон.
ВАВИЛОН - баб-иланг. прадревен град на йсгите в тибет.
ВАВИЛОН - град от арменските легенди.
ВАВИЛОН - кулата до небето,  която хората издигнали след потопа в земята сенаар. Когато я построили езиците се разделили. колкото по-високо се намирали строителите толкова по-неясно говорели. можем да си представим тази кула и като дърво на произхода на езиците. Строителството й било захванато от цар нимрод,  който сигурно е стоял в подножието и е наблюдавал строежа.
ВИВАСВАТИ - градът на Суря-Вивасвата. Намирал се в крайния исток на земята.
ВИЙГРИДУР - вигрид. поле край асгардур,  било на шир и длъж сто раста или 500 километра. там се състояра битката от рагнарог. името напомня за флегрейските поля,  където се състояла гигантомахията.
ВЕГСВИН - река оттичаща се от хвергелмир.
ВАДЖРАКАНТАКА - свят под  кримибходжа в индийските легенди.
ВИЙД - река в нифлхеймур.
ВИЙД - река оттичаща се от езерото хвергелмир. протичала покрай асгардур.
ВИДБЛАИН - място над адлангур,  в скандинавските легенди.
ВАКА - остров в атлантика фигуриращ на древните карти.
ВАИКУНТХИ - раят на Вишну от южната страна на планината меру.
ВЕКТИС - остров близо до ейре на древните карти.
ВАЛХАЛА- валхол. дворец в асгард,  обитаван от воините ейнхерии и девойките-воини валкириите. те са гвардията на Один и участват в битката на рагнарог. дали името на один означава яден ( в смисъл ядосан) или един незнам,  но си мисля,  че трябва да е второто,  понеже Один не е бог на войната,  а е върховен бог.. ейнхериите са нещо като елинските и тракийските хероси - герои заслужили с делата си почит след смъртта. валкириите напомнат за валакхилиите - стражи на Суря.
ВАЛАСГУЛФ - залива на валас. място в асгард.
ВАЛУКАПРАБХА - долен свят от легендите на джайните.
ВИЛМУТ - вилмейт. място от скандинавските легенди.
ВЪЛЧИЯТ-ЗАМЪК - крепост зад синята пранина и сребърната река в моравските легенди. там живеели върколаци.
ВИМУЛ - река оттичаща се от хвергелмир и течаща покрай асгард.
ВАНАХЕЙМАР - ванахейм. страната на ваните. съседна на асгардур. отначало аси и вани враждували и водили много голяма война по между си,  но после се помирили за винаги,  като разменили и заложници за да е по-сигурен мирът. в рагнарог ваните са съюзници на асите. техен цар бил фрайар или фреар. ванахейм навярно е бил западно от асгард,  понеже на север е нифелхайм,  на юг е муспелхайм,  а на исток - ярнвидур.  името фреар напомня за бриарей,  както ньорд за нерей. самото ван напомня за ахейската титла ванакс,  която се среща и като анакс,  а анакс е епитет на аполон в по-късно време.   напомня и за панония,  вендия,  хетското ванда,  ведическия панду и легендарния египетски народ пани. паните се  стрещат и в древните индийски текстове,  но не като легендарни,  а реални.
ВЕНЕДСКИ ЗАЛИВ  - древно име на балтика.
ВИН река извираща от хвергелмир.
ВИЙНА - друга река оттичаща се от хвергелмир.
ВАРИЯ - един от градовете на легендарното седмоградие в средна азия. смята се че са се намирали в днешната пустиня такламакан.
ВАРА - вар,  вайрия,  оградено място,  сиреч крепост.  убежището на йима в иранските легенди,  където отвел хората,  които напуснали аириана-вайджа заради страшната зима. Поведени от Йима,  сина на Вивахвант-слънцето,  те се отправили на юг в търсене на по-топли земи. Там Йима издигнал Вара за убежище на своя народ. Йима е първият смъртен и родоначалник на човешкия род - Именците. Тоест той е и Имен и Яма( във ведите цветовете на Яма :бяло,  зелено,  червено!) . Той е и Хемос от тракийските легенди....въобще това име се среща при прекалено много народи по почти еднакъв начин. А това значи че Вара е столицата на Имения и е основана преди около18 000 000години. Има само четири кандидата за Вара ( единият е тук.)  Това е бил доста особен на вид град,  неприличал  нито на днешните,  нито на крепост от средните векове. Обител,  убежище подсказва какво трябва да е представлявал Вара. Градище - скривалище. Именно във вара се появяват първите истински хора от плът и кръв. Тия първи хора не са се появили просто така. в легендите се казва  с каква мисия са се въплътили :  да се грижат за планетата,  да обработват земята,  да отглеждат растения и животни,  като дават една втора от добива на ...ахурите. Именно тази уговорка в по късни времена се изражда в жертвоприношение за "боговете". Фактически ахурите никога не са претендирали за ролята на Господ. но това е отделен въпрос. Следствие от едно недоразумение,  за което разбираме от легендата за дялбата на прометей. 
Вара е съществувал преди милиони години когато оста е била права,  а планините предстояло да се вдигнат,  полюсите били на съвсем други места,  а на небето още нямало луна, светът бил скован от ледове след гибелта на динозаврите. Тайната на вара е тайна на човешкия род. и не само. Йима е първият смъртен и преди него тя не е съществувала. Според богомилите смъртта се е появила преди 18 000 000 години но за да се появи трябва да има кой да го направи. И тук ще повторя нещо банално : деникен и компания наричат хората извънземни! Именно хората идват отгоре. издигат или изкопават,  изграждат вара и правят нещо наречено във ведическите текстове Дрона,  превежда се като ведро или делва. Например майката на кауравите с помоща на един от махаришите  помята . махариша разделя ембриона на 101 части и ги запечатва в делви. след необходимото време от делвите се появяват бебетата каурави - враговете на пандавите от махабхарата. Напомня и за урваши родена от бедро подобно на дионис. Напомня и за Диоскурите и Eлена родени от яйце...и т.н. какво е това,  ако не инкубатор за ембрионално развитие. Най вероятно по този начин са се появили хората в материален облик. Вара е люлката на човечеството като такова. Там част от ахурийците стават именци за да се грижат за планетата. Това станало след изтребването на динозаврите,  когато ледове сковали планетата за да я пречистят и подготвят за "нова сеитба". В края на хилядолетния студ част от хората от първата епоха станали материални хора от плът и кръв  и това били именците от Вара,  хората от втората епоха,  които след края на  епохата си станали духове на земята. 
Казват,  че Йима подобно на Номмо,  Байяме и много други имал зъл близнак,  който го убил и се опитал да завземе властта над хората. Тоя близнак обаче бил победен и се скрил в дън земя от срам.  Много легенди говорят за хуманоиди живеещи под земята,  които са врагове на хората. Желанието им е да завладеят Вара и така да получат власт над планетата. Дали са рептили или друго незнам но змиите не са нещо ново. В много митове от цял свят се говори за змиеподобни хуманоиди живеещи под земята,  които са врагове на човешкия род. Запрени са там в древни времена и ако излязат на света ще настъпи хаос и мрак. Поне така гласят арменска и австралийска легенди. Далечно разстояние - еднакво сказание.
ВАР - място на север от Дун-Ави в египетските легенди,  посетено от изида в търсенето на озирис. Деметра търси персефона,  изида-озирис,   кубаба - телепин...Възможно е да е идентично с Вара. а дун-ави напомня за великаните данава.
ВАЙРОЧАНА-ВЮХА-АЛАНКАРА-ГАРБА -  област в южната част на джамбудвипа. 
ВИРИЙ - ирий.  задгробния свят на така наречените славяни ( резскити).  идентичен е с вара. това било мястото  откъдето идва човека и се връща след това. там се намирало и дървото със златните ябълки,  край което блика извора със живата вода. Слънце няма,  а светлината иде отвсякъде.  Ограден е с три огради : медна,  сребърна и златна,   а моста към вирий се наричал Дъга. Чертога бил обграден от великолепна градина-парк,  в която имало всичко,  за което може да се сети човек. Но само добрите хора могат да преминат моста и трите огради,  които се пазят зорко. Никой с почерняло сърце неможел да влезе във вирий.
ВОРУКАША - езеро от иранските легенди.
ВИТАЛА - област,  част от нарака в индийските легенди.
ВАЙТАРАНИ - река в царството на Яма.
ВАТ-ПХУ - свещенна планина в кхмерските легенди.
ВАЦИЛИ - вацилу. свещенна планина от легендите на лакците от кавказ.
ВАШИТА - васита. планината,  в която се появил уликуми,  който трябвало да унищожи света,  според замисъла на кумарби. от митанските легенди.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 295691
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031