Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2015 23:45 - МИТИЧНИ СТРАНИ И ЗЕМИ - 2
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 1662 Коментари: 0 Гласове:
3



 


АПИРА - ейперия,  апейра. извеждат я от а-пира=без огън но Омир я описва като южна земя без студ. други го смятат за африканска земя,  вероятно ангола. обаче най вероятно става въпрос за остров в тихия океан. в края на краищата Одисей е обиколил целият свят. самата "одисея" е незавършено произведение. не стават ясни приключенията по суша как са завършили. нали посейдон се съгласява да се помири с одисей,  ако намери народ,  който да сбърка греблото с лопата.
АПАЯ - свят на страданията в легендите на палайците от индия.
АПО-КЕСИО -  страната на мъртвите в легендите от остров борнео.
АПО-ЛАГАН - средният свят,  света  на хората в борнейските легенди.
АРАНЗАХ - река от митанските легенди. свързват я с буранун=тигър,  но  името повече напомня за река уран в прикаспика,   или уран-чай.
АРАН - царство на вайманика в джайнистките легенди. вайманика били небесни хора живеещи в летящи дворци=вимана. точно като такъв вимана е описан и металния палат на афрасиаб в персийските легенди. нищо не му липсвало  а на таваните греели изкуствени слънце луна и звезди. описанието на вимана и палата на афрасиаб е като на нормално съвременно жилище,  но от метал и може да лети,  също като кораба на седемте симеони от една руска приказка. освен вимана вайманика имали и вахана. Вахана се движели по земята като автомобили но можели да развиват шеметна скорост. известни са аиравата-вахана подобни на танкове,   подводниците макара-вахана,    моторите маюра-вахана,  подобните на камиони или пикапи нандин-вахана,  бойните машини вягхра-вахана,  корабите матся-вахана и др. а онова което ние бихме нарекли лек автомобил или кола се наричало ратха (вратка). друго озадачаващо е приликата между названията вайманика и анунаки,  като имаме предвид и разстоянието от 5000 години между шумери и джайни. но далеч по-очевадна е приликата с названието именци.  вайманика - виманика - иманики - именци. ( -ика= - ци).  в такъв случай аран е ахурия,   именската империя.  а вайманика са самите Именци,  наричащи се днес Българи.
АРИАН - ариду,   ахуратия. империята на великите ахури=уйгури. всъщност "уйгури" е замазано име,  с цел да се опази от спекулация друго име стоящо зад него. но в хиндукуш срещаме древния народ вайгал,  който вероятно съществува и днес. от вайгал до българ има една крачка като вземем предвид произношенията и езиковите промени. но името на Бойгала, прародителката ни, е достатъчно. аз нямам обяснение как и откъде някои хора са знаели прекалено много за орфическите мистерии и орфическата космогония и като капак са разказвали наши,  български,  легенди. откъде? как?  какво незнаем за себе си? или по-точно какво изобщо знаем?  освен дивософите е имало и други учени, които съвсем съвестно са проучвали праисторията. едно от откритията именно на тези други е  природния газ, който ползваме в днешно време.  но колко са хората,  които знаят  че  карти със залежи на  газ са били предоставени на геолози от брахмани със предупреждението да се изразходва колкото се може по-бързо. тия брахмани казвали същото каквото хопи и киче : на хората от петата епоха им е писано да загинат от катастрофални земетресения.  ако тази газ небъде изчерпана навреме с нас е свършено.  е разбира се има един апарат,  с който да се намалят щетите и неговото конструиране е също  по указания на  мъдри хора пазещи знания,  дошли до нас от прадревни времена. онези древни хора са знаели какво ще стане и са оставили не само предупреждения но и идеи за спасение. а са знаели защото е ставало много пъти в миналото и ще става и много пъти в бъдещето. земята си има свои цикли, в които ние  неможем да се намесим,  но винаги можем да се предпазим.
АЙРИАНА-ВАЙДЖА - ариана-ваджа,  еранведж.  прародината на иранците. намирала се на север където годината била равна на едно денонощие. в началото там било като вечна пролет,  все едно таити в днешно време,  такъв бил климата.  но минали векове и връхлетяла Голямата Зима,  останала в легендите и преданията на абсолютно всички евроазиатци( или арийци).  това накарало хората начело с Ийма да поемат на юг в търсене на  по-топли места.  Новото място те нарекли Вара. над айриана греели звездите на голямата мечка  затова потомците твърдели, че някога живеели там където на небето светели Седемте Звезди . тази голяма зима е ледниковия период предхождащ потопа. по времето на атлантида по голямата част от света е била покрита с лед. на север от балканите, апенинския п-в.,  испания и южна украйна не е имало нищо освен ледена пустош,  негодна за какъвто и да било човешки живот. там били прогонвани престъпниците,  понеже  смъртното наказание било непознато. такива ги наричали вълци или върколаци.  има нещо интересно свързано с ийма,  номмо,   ману и др. със сходни имена. независимо от коя част на света е легендата праотеца на предтечите имал зъл близнак,  който слязъл на земята преди Добрия Първочовек,  а после се опитал да го унищожи.  чий предтеча е злият близнак слязъл на земята преди Нашият  общ предтеча,  праотеца на всички днешни хора независимо от расата? ако ние всички днешни хора независимо от раса и тип сме кроманьоци то неозначава ли това,  че хората на злия близнак на нашият общ предтеча са неандерталците? злият близнак слязъл на земята преди Нашият предтеча,  а неандерталците са по-древен вид хора. Излиза,  че неандерталците фигурират в митовете и легендите на народите от евразия,  африка,  двете америки и австралия с океания!  и никой не е забелязал? ийма идва от седемте звезди,  но това не са плеядите,  а е голямата мечка,  съзвездие далеч по-почитано от древните по много причини. съзвездие с много по-важна роля и дълбока символика.
АРНОС  - планина от арменските легенди.
АРАБИЯ - там съществувала цивилизация преди ок. 500 000 или 200 000 години. древните мегалитни останки арабите преписват на  народа ади живял там преди тях.
АРАБИС - море съществувало на мястото на сегашната арабска пустиня.
АРИЗОНА -  терциерна земя със следи от човешко присъсвие на възраст ок.  10 500 000 години. в онова време преди 10 000 000 години  хората са наброявали общо 133 милиона души. в същата област се откриват следи и от преди 500 000 / 200 000 години.
АРИСЛУ - река от българските легенди.
АРМАГ -  град от келтските легенди. водил война с конахт,  предизвикана от враждата между белия и черния бик. в тази война главните герои ползват много странни оръжия,  чието действие е подобно на джедайските мечове от междузвездни войни,  а стрелите са като снаряди,   можещи да вдигнат цял град във въздуха. 
АРМОРИКА -  по-древното име на полуостров бретан. едно от многото свидетелства за присъствието на загадъчния народ,  наречен условно Арартци,  в европа. името арартци иде от името на  техния цар арарт,  начело на който завладели египет и воювали успешно с атлантите. кои са те? в легендата ковача алп Хурса е по-големият брат на  алпа шаман Боян-Имен.  ако изходим от тук можем да ги наречем хурсийци  или корсунци. тъй де Синовете на Слънцето,   на Хор=Хурса. това е египетската династия Ра или Суриди=Хуриди. името на хор освен зора значи и човек. Името арморика напомня и за Хармарка  и за Армар-Апу аймарското име на тиахуанако в андите. а името аймара ни води към имра,  чието име сочи към имрети и бог имра от хиндукуш,  за града емар в митани,   армавир и урмия в южен кавказ.  очевидно арартците са владеели цяла европа преди нашествието на атлантите. те са западния клон на  ахурийците. общо тези двама алпи били наричани суряванса - сури - гемини- химавани - диоскури - ашвини - анаки - анунаки.  единият безсмъртен - хурса, а другият " смъртен"  - Боян. но това разделение е станало стотици хилядолетия преди арартска арморика и именска урмия. и е станало с причина. 
АРИМАСПИЯ - на североисточния край на света(  ако за център се вземе атина, където се е намирала една от най-големите библиотеки в последствие преместена в константинопол където вероятно е опожарена от османците или разграбена от латинците,  което е по-вероятно,  като имаме предвид,  че латинците ползвали Света София като конюшня,  а османците далеч по-културно  продължили да ползват храма като  светилище.)  та значи като вземем за център Атина то Аримаспите са населявали североисточна азия където са водили войни с грифоните. Описват ги като еднооки. на елински едноок е киклоп - циклоп - сиклоб - сакалиб. някой е превел нещо което не трябва нарушавайки правилата. Аримаспите са Сакаливи,  тоест това са сарматите - урми които скривали лицата си с маски по време на битка. нищо чудно точно тези маски да са причина да ги нарекът еднооки и желязолики. криели лицата си от срам пред небето и слънцето,  а срамът идвал от това,  че трябвало да убиват други хора. тези аримаспи воювали със злите грифони.  грифоните са описвани като кръстоска между гарван и лъв( ягуар)  в по-късни времена сменили гарванската глава с орлова като символ на власт. докато гарвана е символ на мрак,  студ и смърт. любопитно е че легендарната война между аримаспи и грифони я има в преданията не само на елините. за това събитие разказват келти,  латини,   армени,  перси индийци,  китайци,  монголи,  саки,  скити, германи,  хети,  дори финикийци. отглас откриваме в предания и приказки от африка и австралия. какъв и кой е бил този " враг на човешкия род",  за който разказва целия така наречен Стар Свят плюс австралия? значи на три континента европеиди монголоиди и негроиди твърдят,  че еднооки мъже,  велики юнаци,   водели вечна война в крайния североисток, или север,  на света срещу силите на мрака и злото,  грифоните. Индианците от канада и сащ разказват друга история,  която прилича на обратната страна на една и съща монета : в древни времена от северозапад се появили  еднооки великани , които потопили цялата зема в кръв. Удивителна е  бурятската легенда за демона от обратната страна на света - ширем-мината. а и злите тенгрии живеят на исток.  навярно някога много-много одавна още преди ледовете да сковат севера там се е водила дълга и страшна война. война в която от една страна съюзени са били палеоевропеиди и палеомонголоиди,  а от друга - палеоиндианците. войната се е водила в зоната на берингия и в края на краищата палеоиндианците били победени и им се наложил да бягат към аляска и на юг към канада и сащ гонени от предците на ескимосите,  които в последствие се остановили в севера на амирека. според преданията им прародината им е някъде на юг.  антропологично те са близки с тибетците и жителите на шри ланка или индокитай. от друга страна някои групи индианци като шошоните са живели преди това в азия други групи антропологично се доближават до кетите. на юг индианци смятани за коренни говорят за великани-канибали нахлули от северозапад. след тях обаче дошли други великани и помогнали на хората срещу общия враг. ацтеки,  миштеки,  запотеки,  толтеки и др( теки - ту-куе?). сочат,  че прародината им е някъде далече на североисток,  където царели мрак и студ. от там гонени от всякъде достигнали добри земи. защо са ги гонели от всякъде  то е ясно. и благодарение на аримаспите ужаса преживян от коренните жители на северна америка на нас,  хората от евразия,  ни се е разминал,  а славата на аримаспите, с търговците, достигнала африка и дори австралия. но за да се разпростре на четири континента легендата за аримаспите и грифоните трябва да е много древна и да е засягала еднакво всички,  които са я съхранили. 
АРТАКИЯ - извор в земята на лестригоните.
АРТОС - планина в арменските легенди.
АРТЕ - легендарна долина в хиндукуш - кунлун. там се намирал входа към Оня Свят.
АРИТИ - портата на отвъдното в египетските легенди. отвъд нея имало  седем области.
АРИТА - древна мегалитна крепост в шри ланка.
АРАТА - град от шумерските легенди.
АРАДИС - място в планината ермон.  мястото където " боговете"  станаха хора и заживяха човешки по божия повеля. това име напомня за ериду основан от енки и в който царувал първият цар на първата държава - апурим. а ермон напомня за арма, старата луна кашку,  която после паднала. ето какво било падналооо! има цял куп предания от цял свят които казват,  че преди сегашната луна имало друга,  която паднала на земята! едни я наричали арма други кушух,  кашку,  лилиту,  цукуюми, нанауацил,   ерида и т.н. нещо е паднало ама ако се доверим на митовете и легендите на древни и днешни народи,  от цял свят , това е била старата луна,   която по някаква причина се сгромолясала на земята. кое е по вероятно? минава комета  перва луната и запраща в прегръдките на земята. гравитацията притегля спътника и той пада върху планетата. понеже луцифер греел прекалено горделиво и надменно бил свален в ада под земята. Венера все още я има на небето!  тоест това място арадис,  е мястото където небесно тяло,  вероятно луна, се е сблъскало със планетата. а ермон е планина паднала от небето. шри ланка  е остров,  който преди това бил планински връх,  отчупен и запратен в морето,  по време на една битка между богове и демони. луната кашку-арма пада в морето,  нанауацил и цукуюми по някаква причина се оказват на морското дъно. две различни легенди комбинирани в една превръщайки коренно различни събития в едно много странно събитие, където участниците са зли,  само защото са научили хората на занаяти и науки. медицината, математиката, астрономията, биологията, химията, физиката, геологията...лошо ли е??? но ако отделим арадис и ермон и ги разгледаме отделно нещата си идват по местата. в едната легенда се разказва за  групата небесни хора които трябвало да слязат на плаветата за да се грижат за нея. в другата се говори за предишна луна,  която поради някакво събитие в слънчевата система била притеглена от гравитацията на земята и паднала в морето някъде на исток. кога ? човешкият род много пъти е висвал на косъм от унищожение. планетата земя също. 
АРАЛИ - иригал. отвъдното царство на мъртвите в шумерските легенди.
АРАЛ - езерото на щъркелите. както е известно в някои легенди.
АРАЛ - древно име на планината урал.
АРАРАТ - кавказ,  тавър и месопотамия заедно.
АРАРАТ - планина от арменските легенди.
АРАРАТ - планината на чийто връх заседнал корабът-ковчег на ной или нух.
АРКАДИЯ - аркаис.  цар там бил безбожният ликаон. един ден този ликаон поканил на вечеря Зевс и решил да го изпита. заклал собствения си син сготвил го и го сервирал. Ужасен и потресен Зевс се пребрал на Олимп и решил да накаже безбожника. Тоест ликаон е виновника за потопа,  според аркадската легенда. единствено хермес,  хефест и прометей застанали на страната на хората,  благодарение на тях се спасили девкалион и пира. посейдон предупредил огиг,   аполон - пейрен,  нимфите керамб,  а  атина - кекропс и дъщерите му. Самият Зевс предупредил Инах.  същите тези аркади твърдели,  че някога,  преди много време,  нямало луна.
АРКАС - вирий.  древна земя съществувала до ок. 150 000 г. пр.Хр.  включвала европа, азия,  северна канада и част от ледовития океан.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 297067
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 436
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930