Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2015 11:24 - МИТИЧНИ СТРАНИ И ЗЕМИ - 1
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
4



 
Митични за нас. Древните са биле уверени в съществуването им и са говорели за тях като за нещо реално. Позовавам се и на извори,  които са малко познати на повечето хора,  но  незнанието е опасно и често води до големи и непоправими грешки. Мълчанието и тайните са път към сигурна гибел. Какъв е смисълът от една тайна,  когато вреди вместо да помага? Тези,  които пазят в тайна някои работи го правят от корист,  а не с добри намерения. " Не мисли другите за по-глупави от самият теб" - това е една голяма истина и мъдрост. Тоест това,  че хората не били готови,  че били такива и онакива са глупости. Според будистите всеки може да стане Буда стига да иска и да се постарае. Според Дао всеки сам избира пътя си. Тъй де нека всеки сам за себе си,  и в себе си,  реши без вмешателство. " по-добре кал в ръцете на Господ,  отколкото маймуна в ръцете на случайност,  която не съществува".  


АБШОБХИ - земя на исток в будистките легенди. там се намирал града Абхирати.
АБЕРИЯ - или СЕГ . допотопна земя в юдейските легенди. или по-точно хазарските и асканските.
АБЗУ- абзува или апсу.  отвъдморска земя седалище на бог Енки или Ниникигу-Еа. от там той пристигнал в Ериду и предал на хората големи знания,  сред които писменост,  математика,  медицина,  астрономия и  др. без които небихме могли да оцелеем на тази планета за дълго.
АБЮСОС - или абис.  отвъден свят в гностическите легенди. потомци на гностиците са етиопците и коптите. гностици били наричани Християните от северна африка. по-време на арабските нашествия коптите емигрират към  земите на ромеите където гърците ги наричат гюпти,  ние копанари, а на запад египси или гипси- джипси,  тоест египтяни,  каквито и са си. от тези бегълци  някои секти възприемат гностическото християнство и го доразвиват в Масонство. Тоест масоните са крадци и самозванци,  претендиращи за нещо,  което нито им пренадлежи нито разбират истински.  Истинските наследници на древното знание на Мемфис са съвсем други хора. И дълбоко се надявам все още да помнят,  че са древните египтяни. Защото, ако помнят,  техните митове и легенди биха биле от голяма полза. Колкото до кокалите много от тия на древните египтяни антропологично съвпадат с тези на народа ведда или уедда от шри ланка и южна индия( които нямат нищо общо с дравидите нито антропологично нито по език.)
АБ-АЦИЛУТ - аб-атилут.  земя от юдейските митове. винаги съм се чудил до голко голямо влияние е оказала старата вяра на приелите юдаизма хазари и доколко са повлияли на юдаизма скитите аскенази и уманманди  заселили се в близкия исток след скитското нашесвие към египет? няма логика в твърденията за чиста раса и чиста култура,  чист език и чиста  вяра. ако приемем това твърдение за истина то юдеите би трябвало да са се изродили и изчезнали след около три-четири поколения.
АБА-НА-АНТИ - или те-кананрабо=свещенно място. на остров тарауа,  кирибати(за които сигурно един ден ще спорят имало ли ги е или не,  подобно на атлантида лемурия и други.)
АБЛАХ- острова на мананан в келтските легенди.
АВТОХТОН - аутахтун. шестата област на атлантида. напомня за айодхя,  но и за ототалане.
АВАЛИКАПРАТИЩХА - един от горните светове в джайнистките легенди.
АВАЛОН - далечен западен остров в келтските легенди. в някои митове това е низина и град в нея.
АВИЧИМАЛ - подземен свят над враджакантака в  индийските легенди.
АВИЧИ - или МИАЛБА.  вулканична земя обхваната от пламъци,  според индийска легенда. 
АВЕРНУС - задгробния свят на римляните. а отвъдното е винаги там,  където е прародината.
АГАРТХА- агарта.  свят в центъра на земята в индийските легенди. управлявал го цар-жрец,  потомък на слънцето. агартийците били враждебни към хората от повърхността. в митовете и преданията често долу означава юг,  а горе ще рече север.
В древни табички от двуречието се споменават агарийци, а за средновековните хора  агаряни е синоним на неверници от юг. същата посока в която живеят агарийците. Подземно царство ли е агартха или южно царство,  с което са воювали в праисторическо време народите на месопотамия и индия? Отзвук от това име откриваме и в древните митове от балканите където се споменават река Ахеронт и Ахерус - тресавища в  Хадес. Акерс е  част от отвъдното в някои древноегипетски легенди. Агартийците са предствени като суперцивилизация,  претижаваща свръхоръжия можещи да унищожат земята с един изстрел. Но ако живееха под земята какво общо биха могли да имат със слънцето? По-скоро става въпрос за праисторическа страна някъде на юг,  с която хората от индия са воювали,  а  в някакво време народите от двуречието са търгували с тях. Името им оцеляло до средните векове когато ромеите използвали името агаряни като синоним на араби,  в смисъл на нашественици от юг, а не като друго тяхно име защото ако агаряни идеше от Агар,  майката на Измаил,  то това би означавало,  че ромеите са признавали мохамед за лигитимен пророк. Нещо,  което ме съмнява. По-вероятно е станало отъждествяване както при  аешма и измаилтяни,   чарки и турци и други подобни. Но защо точно тях? В древни легенди се говори за страховита война между  две династии : на  слънцето и на луната. Религиозна война,  която разделила хората на две Суряванса и Сомаванса. В началото всички пренадлежали на суряванса,  но  един ден,  след много бедствия,  се появила в небето луната. Хората започнали да спорят и се разделили. едни си останали верни на слънцето и продължили да се наричат суряванса,  а други се поклонили на новото светило и нарекли себе си сомаванса. С времето спора относно светилата прераснал във вражда и избухнала война,  която суряванса спечелили. но сомаванса не се отрекли от вярванията си и били наказани. Земите им били превърнати в пустош.
АДХО-ЛОКА- земята адха. долен свят от джайниските легенди.  "лока" ще рече свят,  земя,  място.
АЙОДХЯ-  градът на слънчевата династия или суряванса. бил основан от ваивасвата или будха. това е и градът на Рама,  царувал ок.9000г.пр.Хр.,  и воювал с царя на ракшасите от Ланка -  Равана. Война предшестваща с хилядолетия троянската и водена по абсолютно същите причини като нея,  ако съдим по двата епоса. Само дето оръжията и колесниците, които пред илион използват само боговете и Ахил,  при ланка ги ползват Рама и приятелите му,  които все пак са хора. С какви извори са разполагали Омир и Тулси Дас? Би трябвало да е съществувал по-древен общ извор, от който двамата да са почерпили знания за война срещу илион- илионка - илуянка -ланка.
АДАМ - адам-махасаман=адам-великочовека   или идам=първоземния. свещенна планина в шри ланка. според легендите на  индуси,  будисти,  християни,  мюсулмани и други по-малки религиозни общности от острова на върха й,  Пик-Адам,  стъпил за пръв път адам,  слизайки на земята. А след смъртта си бил поглебан там затова мястото носи и името адамов гроб. поради своите грехове адам бил целият почернял.
Според арабска легенда планината някога я нямало там. Но в древно време един шейх решил да вдигне джамия. Обаче като почнали да копаят за основите работниците  открили гроб, в  който били положени огромни кости. Ужасен шейха  разбрал,  че това може да са костите на адам и уплашен от гнева на  Бога заповядал да ги заринат,  а после над гроба издигнал цяла планина. Това е днешната планина Адам. Според юдеите от острова в подножието е погребан авел,  а гробът на адам е на самият връх,  където е и следата от първата му стъпка. В едно обаче са единодушни всички: стъпката на върха пренадлежи на адам слязъл рая и бил почернял заради грехопадението. Малко по на юг някога имало земя наречена Лемурия. Останки от нея са п-в. индустан и о.мадагаскар. Тази земя в тамилските легенди се нарича остров навалам. И тамилите описват този остров като райско кътче където животни и хора живеели заедно, а дърветата давали плод цяла година. Жителите на онази земя  били огромни на ръст и виртуози на камъка. В техни ръце камъните ставали меки като масло,  затова били велики строители. Наваламците или лемурийците били първите истински хора на света, но се възгордели,  самозабравили се и това ги погубило. Лемурия загинала в пламъци. Или по-точно навалам.
АДМА - една от седемте воюващи по между си държави от времето на содом и гомор.  в крайна сметка пострадали и седемте страни.
АДИГЕЛ - река от българските легенди.
АДЛАНГУР- или андлангур. място южно от гимлее в скандинавските легенди.
АЗАНИЯ - б-азан,   ба-азан. прадревна страна в источна африка.
АЗАЕС-  деветата област на атлантида.
АУКЕРТ - трекуа. област  в отвъдното в египетските легенди. в древен египет жреците смятали за опасно да се знаят имената затова ги записвали като анаграми или по друг начин.  дори имената на фараоните записани по  колони,   стели и други каменни изваяния не са истинските им названия. Всъщност египтяните били тези,  които първи започнали да пишат само със съгласни смятайки,  че знанията не са за всички и трябва да бъдат предавани само на избрани. Тия избрани били подлагани на големи изпитания,   но не физически,  били изпитания за ума. а телом кандидата можел  дори да е инвалид. важно било да е здрав умът.
АКСИН-МУРЕ - още сакланско море,   море на чаплите,   ашан-нерах,  ахайсу, ахея. древни и легендарни имена на черно море. морето на изгрева отвъд което е абзу  откъдето енки пристига в ериду=арадис=урдовиза=урдовица,  тоест китен и донася знанията на хората. едва след потопа името се променя от Светло на Черно,  защото е донесло само беди.
АКВИЛОН - акуилон,  оку-ланд.  земя между рипейската планина и хиперборея. обикновенно го извеждат от латинското аквила - вид морски орел. но може да иде и от оку=оки=вода,  море,  езеро. или от ак-гилон=бялата-земя.
АКАНИЩХА - аканистхана. област в брахма-лока.
АК-АД - допотопна страна на ак-адита или белите адити в блиският исток. били моряци и търговци. за техни потомци се сочат  угаритци,  пеласги,  етруски,   скити и баски. в арабските легенди се наричат народа ад или адити. в индийските легенди това са ядава.
АЛАТИР - или алтаир. балтийско море в руските легенди,  от времето,  когато все още било езеро. според  изследванията това езеро се свързало със северно море  след края на ледниковия период когато поради топене на ледовете нивото на световния океан се повишило с много метри. според легендите протока скагерак се е образувал заради катаклизъм. земята пропаднала и водите на северно море нахлули в езерото алатир. вдигнали се огромни вълни които залели бреговете. когато всичко се успокоило и хората видели какво е станало с езерото го нарекли просто Балта=блато. и това име останало за напред.
АЛАТЪР - скала насред океана в белоруските легенди. на върха й гнездяла гигантска птица можеща да вдигне слон и да го понесе все едно е мишка. Белоруси,  океан и слонове! и един птеродактил,  ако съдим по описанието на  птицата.
АЛТА - елта.  област в посейдония. според някои посейдония е част от атлантида,  но ако беше така щеше и тя да е потънала. а не е.
АЛБИОН - албан. древно,  предкелтско,  название на британия. с това име са я знаели финикийците и от тях го научили римляните. но има и по-древно : Калаените Острови. от там минойците внасяли калай.
АЛБОРЗ - планина от иранските легенди.
АЛБИС - албах. белите планини. прадревно име на алпите.
АЛВХЕЙМУР - земята на светлите алви. с тяхното мнение се съобразявали  дори асите,  които по принцип неслушали никого. имало и тъмни алви,  но те нямали капка общо със светлите. Името напомня за българските алпи,  келтските елфи,  елинските олимпийци.  те били ковачи и занаятчии претижаващи огромни знания във всички направления.  Тези алви взели участие и в битката по време на рагнарог която се препокрива с битката между алпите и дивите на албастий и боя на олимпийците с титаните],  боя на ра с апофис,  войната на анунаките срещу злата тиамат и предателя кингу,  битката на тешуб с кумарби и китайската битка на 10 000 духа,  известна и като битката при му между шан и джоу. в битката на десетте хиляди духа,  според китайците,  воюващите ползвали  неща,   които в българската легенда са наречени "убиващи алпи оръжия". Явно рагнарог е била световна война  потопила земята в кръв,   огън и мрак. Какво се крие зад описанието в титаномахията,  рагнарог,  битките срещу злите  тиамат,  апофис,  кумарби,  албастий и други? Небето паднало,  земята пламнала  обвита в мрак...дали няма нещо общо със  метеорита паднал в юкатан?  Дали умишлено не е бил насочен от някого с цел изтребване на гигантските гущери? Тия масови измирания в прадревни времена,  преди милиони години,  са странни.  някой сякаш е прочиствал планетата отстранявайки всичко,  което би представлявало заплаха за хората. Някой се е погрижил да я направи годна за нас елиминирайки,  всичко което би могло да ни унищожи( забравили са самите нас.). едва след тази страховита битка предания,  за която откриваме предания  дори в австралия и при ескимосите,  биват създадени хората. Кои са те? първите хора на земята били толкова дребни че не се виждали от тревата. Ако приемем,  че става въпрос за растения от динозавърски времена,  то тогава е ясно защо са били по-дребни от тревата. В ония времена е имало треви големи като дървета. Самите алви обитавали планини на исток от асгард.
АЛМОРА - свещенно място в индия.
АЛГАТА - област на  първият от трите нартски рода - алгатите.
АЙЛАМУВА - страна от митанийските легенди. името напомня на айриана-вайджа.
АЛАКА - столицата на кубера,  до парка  чайтраратха,  на северния склон на планината меру.
АМСВАРТНИР - отровно езеро на остров люнгви,  образувало се от лигите на окования фенрир.
АМЕНТИ - област в отвъдното в египетските легенди. там живеел самият Амон. раят на нагите също се наричал аменти.
АМЕНТИ - една от областите на Шмуну в сахара,  известна и като амония.
АМОН-ОХАЛ - или АМЕН-ОКЛЕС - легендарен град на туарегите някъде в сахара. местоположението му било пазено в тайна и всеки,  дори неволно доближил се до него,  изчезвал безследно. Може би има нещо общо с оракула на амон споменаван от древните. намирал се далече в пустинята и бил строго охраняван от амонийците. малцина можели да стигнат до там понеже пътят бил дълъг и опасен. Самите амонийци търгували с либийците и египтяните и ходели на юг,  където имало гъсти непроходими гори,  в които живеели дребни хора и космати черни великани. именно от тях идвали сведенията за западните етиопи. всъщност не е чудно че пигмеите и бушмените са били познати още в древността. по-чудно е сведението в легендата което гласи,  че отиващите да зимуват в земите им щъркели унищожавали посевите им. Бушмени и Ниви? Пигмеите са наричани Господари на Горите,   но бушменските племена са също дребни на ръст. ако се позовем на техните предания те не винаги са живеели из пущинаците,  а са биле принудени от някого да идат там. Кой и кога не е ясно. Като расов тип те се доближават до китайците,  а езиците им са странни. амонийците също определяли езика им като непонятен въпреки,  че знаели езиците на западните етиопи и дребните хора от горите.
АМЕ-НО-КАГУЯМА -  свещенна планина от японските легенди,  която паднала от небето на земята. ако го нямаше "аме-но-" щеше да е метеорит,  но тази дума насочва към божествен произход. тази планина може въобще да не е планина,  а обект с неестествен произход голям колкото планина. да речем номмо пристига на земята с нещо,  което прилича на зиккурат или теокал( на местните езици,  в централна америка,  пирамидите там се наричат теокал.)  тибетският пръв човек се спуска от небето със ступа,    рибата на ману прилича по описание на дагарба. дали тази планина няма вид на шинто-светилище? Кораби,  ковчези,  лодки,  яйца,  планини,  риби и т.н. чието описание приляга на подводници,  кораби,  звездолети,  совалки вседеходи и други особени превозни средства познати ни днес. Пътували ли са из космоса хората в древни времена? А откъде сме дошли и  с какво сме стигнали до тук?  Всички богове-създатели на хората или предци на хората идват някъде от горе и преди да създадът каквото и да е унищожават нещо старо и враждебно за да усигурян безопастност на бъдещите жители на планетата,  които са по техни Образ и Подобие. Тоест и вътрешно и външно. Загадката "богове-родоначалници" може да се разбере като се обърне внимание на култа към предците,  съществуващ от незапомнени времена до ден днешен при абсолютно всички народи на света. 
АМФЕРАС - амберас,   ампхерас. третата област на атлантида.
АМИСАН - планина обитавана от великани,  в корейските легенди.
АМАРАВАТИ - обител на безсмъртните.  небесното царство на девите. столица бил сварга.
АНДРОМЕДА - област в земите на дълговечните етиопци,  намираща се в югоисточния край на света,  отвъд южния океан.
АЕНДОР - индор. земя на големи магьосници в юдейските легенди.
АНДИ - земя в която имало цивилизация  преди около 500 000 години или преди 200 000 години. АНДИ или АНТА на местните езици ще рече мед ( метала ). Образувала се е при страховит глобален катаклизъм за който се казва  : " прекатурила се планината ..."  и още  " тук ще насипя планина ще се издигне  там ще насипя - планина ще се вдигне..."  и  " Господ хванал земяна разтърсил я из основи и тя се нагънала...". Там където имало равнини вече се издигали планини,   там където морски вълни лижели брегове вече стърчали планински върхове. Според геолозите  планините от алпохималайската група,  към която пренадлежат и кордилиерите,  са се образували през терциера,  някъде преди ок. 10 милиона години. Но като имаме една друга дата която звучи фантастично (  64  109 589г.пр.Хр. )  не е чудно че и тогава е имало кой да види и разкаже. в много митове образуването на планини и появата на хората вървят заедно.но не се чудя,  че  геолозите доказват митове и легенди отпреди хиляди години,  чудно ми е защо  някои други учени глави невземат пример от тях. нали за да възникне една легенда трябва да има свидетели на съответното събитие? някой е бил там видял е и е разказал. така от уста на уста от табличка на пергамент и хартия сведенията са стигнали до нас. Кой е видял? Разни видове питеки или хора като нас?
АНОН -  отвъдният свят на келтите от уелс.
АЯН - място в планината алтай.
АНТАРИКША - антарикса-свата или антаркса.  междинна зона между небето и земята  в индийските легенди.
АНДЛАНГУР - област между гимлее,   асгард и муспел,  в скандинавските легенди. 
АНТАРА-ДВИПА - антарски острови.  верига острови,  в океана лаван-ода,  до континента джамбу-двипа. до тях били лунните и слънчевите острови. лаван-ода  буквално е ливански води или либийски води.
АНТИПОДИЯ - антиподис.  обратната страна;  онова което е отстреща. или идва от андипата=интипата.  древно име на южна америка,   което колумб използвал за да убеди испанските владетели, че отвъд океана на запад е индия. но антиподия наричат този континент пири рейс,  птоломей и други преди тях. колумб че е лъжец и самозванец е отделен въпрос.  по-интересно е от кога  древните са знаели за онази земя,  след като по бреговете на венесуела са открити следи от  финикийци и римляни? откъде е дошъл тютюна в гробниците на фараоните и доматите и царевицата в останките на древни селища в ангола? или останките от минойци в древни медни мини в северна америка? май хората винаги са знаели за Земята на Кронос,  която е отвъд градината на хесперидите и стълбовете на херакъл. но това са митове. те древните са си я измислили,  а колумб я открил. парадокс предизвикан от намесата на политика в историята.
АНТА-ДЕ-ГАТЕЙРА -  планинска местност в баскония,  северна испания. там се заселили колонисти от атлантида. завладели цяла иберия( евер) и предприели походи към Ками и Дулоба  ( египет и тирения). 
АПАРАГОДАНА -  западния от четирите континента около планината меру. името напомня за европа но и за апира и пару  (перу). явно древните са разполагали с карти на целия свят и космографията е география,  като се има предвид,  че земният свят е само чхая=отражение,  сянка на небесния. тези земи съществуват на седем равнища наречени сапта-лока седемте свята. но самата сапталока съществува на три равнища - горе,  среда,  долу. и средният свят е само проявление,  еманация на горния,  а долния на средния. освен това горе е север , а долу е юг,  независимо къде се намират тези два полюса.  среда в този случай се явява екватора или точката от която става наблюдението. значи наблюдаващият в случая се е намирал в меру и именно там е центъра.  тоест някой живял в антарктика по времето,  когато там е бил северният полюс,  е правил карта на света. Именно днешния южен полюс е някогашния северен полюс и меру не е на дъното на северния ледовит океан,  а е антарктика - континента на днешният южен полюс. няма как да се открие нещо когато се търси в обратна посока.









Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 296932
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 436
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930