Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2015 13:51 - ЕЗИК, СЛОВО, РЕЧ
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 1455 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 12.08.2015 14:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Езикът е нещо,  което непрекъснато се развива и променя,   отдавайки и приемайки,  изменяйки и измисляйки. Езикът,  словото е това,  което ни отличава от другите създания и ни прави хора. Словото е израз на мисълта при сътворението,  не само в Библията,  а в много "езически"  митологии, някои от които с хилядолетия по-древни от самата Библия.  Тъй де  това не е някакъв патент  на една / или три/ религии които не са най-древните на света.  Както казват бамбара/ сродни с догоните/  звукът на словото е вибрация и проявление на мисълта.  Древните философи веднага биха се съгласили с тях понеже според съжденията им   звукът е  дъх  зароден в сърцето и проявен чрез разума. Словото се отъждествява със самият всемирен дух,  тоест езика е нещо божествено нещото,  което ни свързва с Бога,  независимо кой как ще го нарече. Колкото по богат е един език,  толкова е по-древен твърдят някои езиковеди.  Ако изходим от това то нашият е  най-старият на света,  защото съдържа в себе си думи  сякаш от цял свят, като същевременно онези нямат обяснение за чуждиците,  а ние имаме синоними и архаични думи даващи точно обяснение на съответните понятия. 
Не е страшно да извадиш вода от сто кладенеца,  страшно е да откажеш да пиеш от своя собствен.   

 Ние  сме сред  трите най-древни народа /  седемте са наши племена-родове/   то би следвало езика  ни да е в основата на много други езици. Същевренно за да е най-стар един език / иджик?/   трябва да е кратък и ясен. с една дума много да се казва. нашият език е пример за това условие. Кратко,  ясно,  точно.  Според преданието Твореца повелил на витека Иджик Дуло да разпространи по цял свят календара за да могат хората да отчитат времената по години месеци и дни. Нашият календар е най-старият в света. Вярно че в южна африка е намерена кост на десетки хилядолетия на която са отбелязани дни и месеци. Ама ние имаме тука едни дъскички,  летви,  наричат се Рабоши  и предстваляват земеделски датник.  За измерване на слънцето пък се използвал земеделския инструмент копраля. Странни думи.  Голям съм селяндур,  спор няма. Но може би  въпреки предразсъдъците  тук при нас у пруинциътъ съ зъпазени повичи типичну бългърски думи.  Нито в  ъ- кънето, нито в   дж - то има нещо туранско или алтайско. сичку сий ду нъречиету и ко дъ съ прай. ломотим кат знайм.  Всичко е до съответният диалект=наречие /  я каква хубава дума си  имаме, а ползваме вместо нея гръцка./ . 
Ето един въпрос. нашият календар е най-древният и най-точният на света.  За да имаш календар като нашият то трябва да имаш и съответните знания. Математика, астрономия,  физика, механика - за да можеш да извършваш наблюдения на небесните тела,  метеология- за да наблюдаваш и преценяваш с точност сезонните и атмосферните условия . Но основно трябва да имаш четмо и писмо! без букви и цифри  неможе да има елементарна наука,  а какво остава за астрономия. А за да имаш писмо и четмо трябва да имаш Език!  Щом като умове от световен калибър са признали календара ни за най стар и точен  защо ние все още не сме си задали един прост въпрос : ако той е такъв тогава не би ли следвало езика, писмото и четмото също да са най-древни? Или може би се страхуваме, че ще обидим някого?  Кого?! Кой ще се обиди?  Това е все едно дървото да се обиди на семенцето, от което произлиза. Ние сме жълъда, от който е  покълнал грамадния дъб. И колкото и голям да е,  ако го нямаше семето не би го имало и дървото. 
Етимологията е опасно поприще пълно с безброй изкушения ,  капани и  угрози.  Обаче има едно правило,  което често се нарушава  / политика!!!/. Според това правило за да изведеш съответната неясна дума,  първо преглеждаш всички подобни по звук и знач,  после синонимите й и техните подобни по вик и видност. Ако неоткриеш, едва тогава се обръщаш към чужди езици. ама не на народи от другите краища на света, а живеещи в съседство. Толкова.   Това е достатъчно за да се разбере неясната дума. Колкото по-стара и обикновенна е една дума толкова е по-разпространена из цял свят.  Аз,  Мен,  Мама и Тати са най-разпространени,  като почнем  от най-дълбока древност. Именно за това  да се следва родство по език е опасно. Или с други думи Бог и етимолог могат  да докажат всичко. дори, че  "гори"  идва от "гора" / за тия дето палят горите явно е така/. 
Етимолога трябва да е смел,  хладнокръвен и голям песимист подлагащ всяка буква на основен анализ. Да разбере от къде идва,  как идва и защо. После трябва да е сигурен, че древният документ  не е повреден, не е сбъркано някъде при преписа,  а ако е превод,  дали той е съвсем точен. Ако си има работа с устно предание трябва да вземе предвид разговорната реч .  тоест освен езиковед да бъде и критик както на себе си така и на преводача, преписвача и дори самият автор. Трябва да е критичен и към времето. колкото по-древен е един  извор / дори да е проста счетоводна сметка/ толкова по-голяма е вероятността за повреда.  И трето  трябва да разглежда думата така сякаш е непозната и я вижда и чува за пръв път.  Тя може да значи всичко, а може и нищо да не означава. Но дързостта и вярата в себе си  е в основата на откритията. Смелостта да прекрачиш установените граници,  впускайки се в непознати води,  въпреки мъглата. Дали е така или не времето ще покаже. Нашият език е пребогат на думи, някои от които не са намерили място в тълковните речници/ които са просто преиздадени стари от времето на комунизма, което ги прави компрометирани като знаем, че в онова време историята е робувала на политиката/. а други са неправилно изведени от езиците на народи от другия край на азия, които и в състава на златната орда ги е нямало. или пък са изведени от турски, който е смес от персийски/ арийски/ ,  турански/арийски/ ,  арабски/ диалект на  акадски/  и огузки/алтайски/. 500-години робство небива да замъгляват зрението,  ако искаме да видим истината каквато е. Освен това...Леи - тракийско племе преселено от ромеите в мала азия,   Анти- славяни преселили се в мала  азия. Зибеци - малоазийски българи...влиянието при нормалните култури винаги е двупосочно. щом приемаш значи и предаваш. китайците са единствения народ оградил границите си със стени...вижте им езика на какво прилича. тия така наречени турци са турци по вяра, не по произход.  но това е друг въпрос.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balar - Българска азбука
12.08.2015 17:43
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

и още няколко в последствие отпаднали букви. явно хората са преценили че няма смисъл от тях когато можеш да предадеш същия звук с комбинация от две от горепосочените.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави!
13.08.2015 07:58
Хубав и точен анализ!
Езикът ни граматически е съвършен, изчистен от всякакъв баласт Например всеки звук си има буква, почти липсват падежи/ освен архаизми/, които утежняват речта, без да дават кой знае каква информация Притежанието може да се каже директно- например - Книгата е моя, без да го търсиш в окончанието или чужденецът да се налага да го помни
Нямаме три И- та или две О-та, сложни гласни или съгласни
Е, съвършен, доколкото е възможно!
Езикът е сложна материя!
Державин е правил обстоен анализ на думите, доказано считани за турски в Българския Една по една ги отжвърля
Стига до извода, че езикът на управляващите България , демонстриран в "Именника", не е езикът на обикновения народ
Това не е чудо нечувано
В Пруския и в Руския двор столетия по- късно се говори и пише на френски Той е официалния език за двора, но обикновения народ не знае френски, говори на немски или на руски
В езика ни е море от латински и свързани с латинския езици думи, за да търсим тюркски или монтолски/татарски/ произход в него
Дори някои "съмнителни" думи могат, както е направено с хетския, да се обяснят и разчетат с помощта на английски/ или френски/
Например Сурва
От survivre! Излиза ,че със Сурва се изказва радост от преживяването и същевременно пожелания за бъдещо оцеляване през идващата година!
Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 297064
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 436
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930