Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2015 12:02 - В ТЪРСЕНЕ НА ТАНГРА
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Смята се,  че Тангра е бога-творец на тюрките,  обаче дали това е така? Или по-скоро става въпрос за нещо много  по-древно и по-голямо. Какво е Тангра? Ако се позовем на нашите народни вярвания относно Твореца това не е просто бог-гръмотвержец подобно на Перун,  Зевс или Индра,  а нещо много по-голямо от тях. Наричаме го още и Господ,  Бог,  Боже,  Всевишния ,  Небе.  Това показва,  че Тангра не е име,  а израз,  дума,  обръщение към свръхсилата,  която наричаме Бог.  Звездите са очите му,  които виждат  всичко,  което се случва по земята.  Живее в Рая заедно с ангелите,  които в някои версии са наричани Небесните Хора. Създал е  небето и земята а после с помоща на антипода си изкарал кал,  от дъното на водата и създал и твърдта. Дявола обаче завидял и решил да го убие докато си почива. Метнал спящия Създател на гръб и го понесъл към водата но колкото и да бягал нестигнал до ръба. Тя непрекъснато нараствала. Накрая почивката свършила Бог се събудил и видял,  че заради глупостите на дявола твърдта е станала прекалено голяма и въздухът неможе да я покрие. Затова я хванал и я тазтърсил ударил я силно и от този удар тя се нагънала,  така се образували планините и долините. Преди това твърдта била равна.(  не планетата -сушата.).  После създал растенията и животните и пак  легнал да си почине. Докато дремел дявола направил антиподи на всички растения и животни,  опитвайки се да копира Господ. Само че те нямали души. Дявола изчакал Твореца да се събуди и изложил проблема си. Бог го изслушал и се съгласил да помогне. Вдъхнал живот на създанията на дявола  обаче понеже дъха м бил от Бога те се поклонили нему,  а не на дявола. Той се опитал да ги примами и те го подгонили. От тогава е куц,  еднокрак или еднорък( според версията).  После седнал да отдъхне и заръчал на ангелите да внимават, защото дявола мирен няма да стои. С времето на небето обаче станало пренаселено, от шума който вдигали младите старите неможели да спят. И тук има две версии. Според едната Бог разделил ангелите  да две равни части и пратил полвината на земята и от тях се родили смъртните хора. Според другата дявола примамил недоволните и те се превърнали в дяволи. Настанала страховита битка в която Ангелите победили новоизпечените дяволи и ги заточили под земята. След това Бог и Ангелите решили да създадът човека. Само,  че го направили малко калпав. Дявола обявил,  че знае как да помогне, но при едно условие. Полвината да е за него. Ангелите се съгласили,  после щели да мислят как да се измъкнат от това затруднение. Оправили човека и той живнал. Сега дявола потривайки ръце трябвало да избира, а човека имал две полвини. Дявола с лукава усмивка си избрал тялото. Така за Бог  останал само Духът на човека. Затова дявола е господар на тялото и тленното,  а Бог е господар на Духа и безсмъртното. 
Това накратко за сътворението,  според митовете и легендите. Има и още митове и приказки в които участва Бог или Ангелите. Интересно е и това че там всичко е на обратно,  като в огледален свят.  Освен Твореца в  митовете огромна роля е отредена на Слънцето и Месеца,  а самите Ангели са  и звезди.  Сега обаче говорим за Твореца. 
Нека видим колко е тюркютско названието Тангра.  

ТАНГРА - българи              ДИНГИР - шумери               ТУРА - чуваши
ТАНГАРА - унгарци             ДАНГИР - митани,  хати      ТУРА -етруски
ТЕНГЕРИ - буряти              ДИНГИР - вавилон               ТВОРец- български
ТИРТХАНКАР - джайни.     ДИНА-КАРА - индия              ФАРО - бог от кушан,  в ср.азия
ТИЩРА - персия                   ДЕРЕН - траки                       ТЕНРИ - япония  
   
Това са  част от най-близките по смисъл и звучене едновременно. 
Излиза,  че това е нещо много повече от  бог-гръмотвержец,  защото тези народи си имат такива,  както и ние. И не само е нещо повече,  ами и много-много древно,  ако отчетем факта,  че от  Европа до Япония,  и от Лапландия и Сибир до Индия и Египет се открива това название. Символи на Всевишния били  седмолъчната звезда  и  I Y I ,  знаци,  които се срещат още в праисторически времена из цяла евразия. 
На кого пренадлежи Тангра? На едно племе,  смес от кхитанци и саки,  или на народ хилядолетия по-древен, защото за да се случи това,  което се вижда от малкото изведено,  тези хора не просто е трябвало да са живели най-малкото в съседство,  но и да са говорили близки езици,   да са имали  еднакъв мироглед. Кой и кога? Тези народи си имат митове и легенди,  които отговарят на тези въпроси. Остава това да е прапрапра-древният бог на именците,  почитан и от седемте,  които после разделяйки се пренасят из целия свят това прадревно име. Най-старата религия е била монотеистична,  съществувал е само един Бог,  а антипода му не е съществувал, появил се е в резултат на някакво събитие. Този прадревен Бог е бил триединен,  ако съдим по теологиите из Европа и Азия. 
След официалното покръстване това название се губи някъде...поне в надписите и писанията от периода. Ние не сме били там за да знаем дедите ни продължавали ли са в ежедневието си да употребяват  името. Може би  официално са се използвали  "БОГ"  и "ГОСПОД"  и с течение на времето древното " Тангра" остава скрито в  епитетите си Всевишен,  Творец,  Създател,  Дядо-Боже,  Добрия-Бог,  Всеблагия,  Всемилостивия и в много лични имена. А друг въпрос е,  че това не е "езически" бог,  и цялата война водена срещу богомилите е била политика, подмазване подобно на това,  което правят и сегашните политици. Едва по време на турското робство народните обичаи и вярвания успяват да надделеят и то не за друго,  а защото гърците назначавани за духовни водачи и надзиратели  не са смеели да излязат пред паството си,  оставяйки го само на себе си. Така,  че трябва само да се вгледаме в обичаите и вярванията на народа си  за да видим наследството си и да се вслушаме в думите им за да научим удивителни неща ( разказани и обяснени с простички думи за да бъдат по-лесно разбрани. Само дето хич не е лесно дума-зад-дума,  израза в изречението, понякога всяка буква има смисъл и всеки звук е важен. Голямо кодиране е падало. Но те са си го казали : който трябва ще го разбере и така.). 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 297680
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 436
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930