Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2020 22:14 - Вътрешна и външна (не-)свобода в условия на страх от пландемия
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1114 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 21.09.2021 19:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През последните дълги години, будните и съпричастни към обществените въпроси граждани, са се борели за редица важни въпроси, всеки от които с много сериозни, дори фатални последици, в съответния частен случай. Някои крепости паднаха (като например недопускането на ГМО в България), а за други крепости все още се води битка, бих казала геройска, самоотвержена, тежка, изтощителна, мъчителна. През всичките тези години, високопоставените лица, гласуващи за внедряването на нови пагубни процеси в обществото ни, се държаха като неосведомени за опасностите за хората, за планетата, за всички. И будните граждани не спираха да алармират, да споделят информация, писма, петиции, обръщения, становища за отмяната, спирането на този или онзи пагубен процес! Още са ми пресни спомените как неотдавна на среща на гражданите с управляващите, първите бяха изоставени да си говорят общо взето сами, защото видите ли, вторите бяха много заети по същото това време да гласуват за изключително важен въпрос – субсидирането на партиите! И то при положение, че въпросът е от първостепенно значение, а те с какъв цинизъм се отнесоха към хората за кой ли път. През цялото това време, сме били свидетели на това да ни управлява кликата на „не чувам, не виждам, не зная“. И така до ден днешен, а към днешна дата същите високопоставени дадоха зелена светлина за изграждането на 5G в България (в петък 13-ти този месец, управляващите гласуваха одобрително решение в полза на изграждането на 5G в България), което, ако се случи, има гибелни последици буквално. Отново стигаме до тенденция, която пряко застрашава живота.

Пита се в задачата: как след всичко това, голямата част от обществото ни, които сега са активни по най-нашумелия въпрос (съдейки по реакциите им), очакват тотално и пълно подчинение, сервилност, безпрекословна вяра и лоялност на отделния индивид относно изказванията и заповедите, които издават споменатите „хубавци“, как? Не повдигам въпроса за общите правила, а за това, да се очаква мисловно подчинение и липса на свобода във възгледите.

Разбирам, че има много лоялни хора от този тип, добре, бъдете такива. Но моля ви, не бъдете толкова нападателни, назидателни, заканителни към другите хора, които имат други възгледи! Не приемам такъв вид адресиране с натрапване, с обвинения, с квалификации! Относно придържането към общите правила, спокойно, те така или иначе се спазват по обозначения канален ред, улиците опустяха, хората преминаха на технологично взаимодействие, много сфери спряха да работят, граници се затварят, хората срещат редица ограничения, които стават все повече и повече, широкомащабно се третира с химия, дистанцията между хората е факт и прочее и прочее. Добре, това се случва и така ще бъде. Не разбирам продължаващото недоволство за още и още по-голямо пренатягане, говорите за дисциплина, за отговорност. Припомням че тези понятия имат различни тълкувания и подход към тях, във връзка с личния мироглед на отделния индивид, съответно има различни разбирания за дисциплина и отговорност. Българите сме мирни, хрисими хора, и както се вижда, спазват се тези установени разпоредби, на външен план придържам се и аз към тях, но няма да позволя въпросните външни идейни представи да проникват в съзнанието ми, във вътрешните ми образи, да пускат корени в убежденията ми – не! Това е лично пространство на вътрешна свобода и това пространство с всички сили ще пазя чисто, непокътнато от чужди внушения и влияния.

Един пример ще посоча: говори се много за дезинфекция. Съжалявам, но понятието за чистота има няколко измерения: на физичен план, в мисловен, в душевен, в духовен…, не пренебрегвам с нито един от тези аспекти, невъзможно е нещо да бъде чисто само и единствено физически (тук пропускам темата за вредата от употреба на химия). Тези „дезинфекции“ по поръчка на общините биха имали смисъл, ако обществото бе направило крачка към чисти, честни отношения, основаващи се на доверие и добродетелност. Като искат чистота, защо не попитат българския народ, кои теглила намира за заробващи и унизителни към днешна дата, какво е неприемливо и трябва да бъде променено? Защо не ни попитат искаме ли 5G? Та нали все твърдят че ги е грижа за здравето, живота и съхранението на народа?! Да бяха се вслушали в гласа на народа, да бяха се вразумили, пък да бяха поискали прошка за всичко сторено, пък да бяха поели решително по нов курс на служба,… бих имала основание да подхранвам чувство на лоялност, на вяра. Друго обаче вещае реалната ситуация…


Имате ли чувството, че вече губим, сме изгубили тези благоприятни условия, с които до скоро разполагахме и че събитията ще прогресират в тази посока?

Ще продължа темата за бацилите чрез извадки от лекция на Рудолф Щайнер:

"Това, притежател на което в този живот се явява етерното тяло устойчивост на характера, наклонностите и т.н. това се проявява в следващия живот във физическото тяло, и то така, че, например, човек, развиващ в себе си лоши наклонности и страсти, в новия живот ще се роди с недъгаво физическо тяло. Обратно, човек с добро здраве, способен да издържа много, е развивал в себе си в предишния си живот добри качества. Този, който постоянно боледува е възприел в себе си лоши влияния. По този начин, ние сами имаме власт да направим себе си здрави или болни, доколкото това е способно да обезпечи физическото тяло. Необходимо е само да се изкоренят всички лоши пристрастия, и тогава в следващия живот тялото ще бъде здраво.

(...)

Така склонностите и страстите от един живот се предават в следващото прераждане като процеси на физическото тяло. Може да се вгледаме в детайлите и да видим, че силната жажда за забогатяване е насочена към това, да се натрупа повече, и ставайки склонност на човека, спомага в следващия живот той да има физическа предразположеност към инфекциозните болести. Постоянно има случаи, когато явната склонност към заразяване се издига до развитото придобиване, което е било присъщо на човека в миналото, при това носител на тази страст е било етерното тяло. Обратно, обективният стремеж на хората, които не искат да присвояват нищо, умеят да правят добро на човечеството, работят за обществото с такава склонност, етерното тяло създава в новия живот изразена издръжливост на заразните болести.

(...)

Съществата, с които е проникнато астралното тяло, които правят това тяло несвободно, се наричат демони. Вие във вашето астрално тяло постоянно бивате проникнати с тези демони, и тези същества, които вие създавате със своите верни или лъжливи мисли постепенно израстват в демони. Има добри демони произхождащи от добрите мисли. Но лошите мисли и на първо място неистинните, лъжливите мисли пораждат, най-зловещите и отвратителни демони, които се оказват, ако мога така да се изразя, натъпкани в астралното тяло. По същия начин етерното тяло се пронизва от същества, от които човекът трябва да се освободи, призраци, или спектри. Накрая, има и такива, които проникват физическото тяло фантоми. Покрай тези три вида, има още други същества, които гонят и принуждават човешкия "Аз", това са духове, както и самият "Аз" е дух. В крайна сметка именно човекът извиква към живот такива същества, които после, когато той слезе на Земята, определят неговата вътрешна и външна съдба. Те оживяват в течение на вашия живот, така че вие чувствате всички тези демони, призраци и фантоми, които са създали вашите астрално, етерно и физическо тела. Всички те са в родство и се устремяват към вас, когато вие отново се прераждате.

Погледнете, как тези истини са изразени в религиозните свидетелства. Ако в Библията се говори за изгонване на демони това не е някаква абстрактност, не, това трябва да се разбира в буквален смисъл. Какво е правил Христос Исус? Той е изцелявал обсебените от зли духове, унищожавал демоните от астралното тяло. Това са реални процеси, и това трябва да се разбира напълно буквално. И Сократ, този светъл ум, говори за своя демон, който действал в неговото астрално тяло. Това е бил един добър демон не бива да си представяте демоните непременно като лоши същества.

Но има и ужасни, пагубни демони. Всички демони на лъжата действат по този начин, като че ли отблъскват човек назад в неговото развитие. Доколкото в световната история лъжите на големите личности винаги създават такива демони на лъжата, които израстват до размери на много грозни същества, говори се за духовете на пречките, или препятствията. В този смисъл Фауст казва на Мефистофел: "Във всичко ти пораждаш затруднението".

Отделният човек, бидейки част от цялото човечество, влияе на останалия свят, говорейки истина или лъжа, понеже въздействието ще бъде съвършенно различно в зависимост от това, той ще създаде демони на истината или демони на лъжата. Представете си народ, състоящ се само от постоянни лъжци. Тези хора биха населили астралния свят с неприятни демони на лъжата, а те, биха могли на физически план да се превърнат в епидемии. Тъй като има един вид форма на бацил, пренасящ инфекциозното заболяване, което произлиза от човешките лъжи. Те всъщност не са нещо друго, освен физически въплътените демони на лъжата. По този начин вие разбирате, че лъжата от древни времена се появява в мировата карма във вид на цяло войнство същества. Колко истина има в митовете и легендите, вие можете да видите не на едно място във "Фауст". Тук ще намерите връзката между паразитите и лъжата в това, каква роля играят мишките и плъховете, свързани с духовете на лъжата на Мефистофел. В легендите често се вижда удивителната връзка между духовния и физически светове."

Рудолф Щайнер, GA_99 Теософия на розенкройцерите, 6-та лекция, Мюнхен, 30. 5. 1907 г.

***

Здрав дух – в здраво тяло, важи и обратното… Всичко, което има своето външно проявление на физичен план, има своите духовни причини, за да се случи. А всичко, с което масовият информационен поток залива, буквално удавя хората е продукт на същият материализъм, на егоестично-материалистично мислене, ариманизъм в действие, което само по себе си неминуемо води до упадък и всички форми на нещастието.

Симптомите на текущите събития ясно сочат с кои видове тъмни същества си имаме работа, както е описано и изследвано в антропософията.

Впечатли ме един израз на Джоузеф Граф, който посочва като мотив за случващото се (редом с другите причини) „занимания с дела, които унижават душата“. Харесва ми, че в публикацията си не посочва кои точно са тези деяния. Така, всеки интересуващ се от тази проблематика, може да се обърне към душата си (а не да търси външни посредници по този толкова съществен въпрос), да се вгледа надълбоко вътре в себе си, чистосърдечно и съвестно да се запита, кои са тези прегрешения:
1. Към неговата собствена душа
2. Към душите на хората от обкръжението
3. Към всемира, Земята, всичките живи същества, видими и свръх-сетивни…

В противовес на адекватната и необходима вътрешна работа, чрез масовия информационен поток, на нас ни въздействат с влияния, засягащи примитивизма, първосигналното, предметното и дотолкова физиологичното, в което дух и душа не живеят… Ето защо няма да насочат внимание и върху пагубните последици за духовното здраве на хората от непреривното им пребиваване в грозни образи, образи на морален упадък. Материализмът до толкова е превзел съзнанието на някои хора, че в тази ситуация, те гледат на всеки човек (извън себе си) като на потенциален преносител на зараза и нищо повече… А те, причините са другаде…

 
Желая да допълня темата със следното:

"Mир и безопасност" е съвременната мантра, а вече трети месец чуваме "най-важните" новини и прессъобщения от НОЩ - така са титуловани, явно оправдавайки смисъла на абревиатурата си...

Бърза препратка към 1 Солунци 5 глава

"Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат.

Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец.

Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня: не сме от нощта, нито от тъмнината.

И тъй, да не спим, както другите, но да бъдем будни и трезвени.

Защото, които спят, нощем спят, и които се опиват, нощем се опиват;

а ние, като сме от деня, нека бъдем трезвени и нека облечем за бронен нагръдник вяра и любов и да турим за шлем надеждата за спасение."



с девети и десети стих от единайсета глава от евангелието на Йоана:

/9/ Отговори Исус: „Не са ли дванадесет часове в деня. Ако ходи някой деня, не се препънва, защото гледа виделината на този свят.
/10/
Ако ли ходи някой нощя, препънва се, защото виделината не е в него.“

а също и цитат от 2 Тимотей 1:7:
"
Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение."


Думи по темата от д-р Рудолф Щайнер:

„Има същества в духовните сфери, за които тревогата и страхът, произтичащи от хората, предлагат храна за добре дошли. Когато хората нямат безпокойство и страх, тогава тези същества гладуват … Ако страхът и безпокойството се излъчват от хората и те избухнат в паника, тогава тези същества намират за добре дошло храненето и стават все по-мощни. Тези същества са враждебни към човечеството.“

„Всичко, което се храни с негативни чувства, с безпокойство, страх и суеверие, отчаяние или съмнение, в действителност са враждебни сили в свръхсетивните светове, които отправят жестоки атаки срещу хората, докато се хранят. Ето защо преди всичко е необходимо да започнем с това, че човекът, който влиза в духовния свят, преодолява страха, чувството на безпомощност, отчаяние и безпокойство. Но това са точно чувствата, които принадлежат на съвременната култура и материализма; тъй като отчуждава хората от духовния свят, той е особено подходящ за предизвикване на безнадеждност и страх от неизвестното у хората, като по този начин призовава гореспоменатите враждебни сили срещу тях.“


 

Юлия Радойкова

 




Гласувай:
3



1. radoykova - "Бедните духом се опияняват ...
04.04.2020 08:21
"Бедните духом се опияняват от своя административен възторг!"
"Бедные духом упиваются своим административным восторгом!" – Достоевский

"Нищенствуют и княжат, нищенствуют и княжат -
Каторжные княгини,
Каторжные князья." (М.Цветаева)

И какво излиза - България е шампион по пренавиване, пренатягане, пре-експониране, преизпълнение на международните директиви, в случаи, когато може да се мине и по-леко, по край капките... Ако питате мен - ето това е обезпокоителното, мили сънародници, не хремата! Спомням си как преди години (да, нещата за жалост се промениха в отрицателна посока) та преди години с приятели си говорихме че в България се наблюдава една опакост, едно различие и неприемане на глобално и насилствено наложените предписания, някак ние се бяхме по в периферията, тези направления не хващаха дълбок корен на родна почва и имаше относително чувство на свобода в сравнение с останалия "цивилизован и демократичен" свят и ние възлагахме надежди на тази българска опакост, която в своите наченки на индивидуалност, индивидуален курс на развитие, макар и миниатюрен, беше душе-спасяващ, имаше пролука! Но през последните години, настъпи обрат, вижда се как България почна да получава хвалби от световните конгломерати, разполагащи с власт, пари и влияние, как нашата държава представя най-блестящия законопроект в света, какви отличници сме. Така и в текущата ситуация, сигурно се надминават очакванията на господаря по преизпълнение на заданието! Гледайте с будно съзнание, анализирайте как ви третират, на къде ви водят, в какво ви принуждават...

И още: целият свят говори за "драконови мерки", ами прави са хората, от дракона ще да са тези мерки и то многоглав, няма да е от Бога; учене по мъчителния начин - с железен юмрук над главата и бой с тоягите...
цитирай
2. radoykova - хора, които в сегашния си живот лесно се заразяват при някои епидемии, болестно са се стремили да забогатеят в предишния си живот
24.08.2020 21:13
ЗА ЗАРАЗЯВАНЕТО ПРИ ЕПИДЕМИИ

„Известни болестни заложби се дължат на някои черти на характера и темперамента в предишен живот. Човек живял с порочни черти на характера има организъм в този живот, който по-лесно се разболява от някой друг. Който е имал добри свойства на характера, порядъчен темперамент, се ражда с тяло, което може да бъде изложено на въздействието на всевъзможни епидемии без да се зарази, и обратното.

…Някой развива в живота си много егоистично чувство за притежание, истинска жажда за външно богатство. При това не се касае за нормалния стремеж за богатство, който може да се дължи на алтруистично намерение да се помогне в света и да се развие безкористна дейност – това е нещо друго, – а става въпрос за егоистично чувство, което се дължи на определена конституция на етерното тяло и стремежът за забогатяване надхвърля необходимата степен.

Такъв човек много често се ражда с физическо тяло, което има предразположение към инфекциозни болести. В многобройни случаи е окултно установено, че хора, които в сегашния си живот лесно се заразяват при някои епидемии, болестно са се стремили да забогатеят в предишния си живот.“

Рудолф Щайнер, „Първоначални импулси на духовната наука“, Събрани съчинения 96, 15.10.1906
цитирай
3. radoykova - Абсолютно здравият човек е свободен от закона на отрицателното внушение
22.10.2020 18:24
"– Как може да се лекува човек? – Като се освободи от всички отрицателни мисли в ума си и от всички отрицателни чувства в сърцето си. Следователно, който иска да бъде здрав, трябва да държи в ума си положителни и светли мисли, в сърцето си положителни и възвишени чувства и във волята си прави и благородни постъпки. Абсолютно здравият човек е свободен от закона на отрицателното внушение, от всички кармически връзки. Той се е развързвал благодарение на закона на Любовта и на закона на Истината. Казано е, че Истината освобождава, а Любовта възкресява. Като ученици, вие трябва да живеете и да работите с радост. Каквото и да правите, не можете да се освободите от закона на внушението. Велик и мощен е този закон. И ангелите, и боговете се намират под положителното му влияние. Не можете ли и вие да се ползвате от неговата положителна сила? Можете. Каквато работа и да започнете, каквото и да мислите, кажете си: „Аз мога да свърша тази работа; мога да мисля право; мога да бъда добър; мога да стана учен, силен, разумен; мога да изправя грешките си“. Като погледнете лицето, главата, тялото си, не казвайте, че сте грозен, че главата ви не е добре оформена, че тялото ви е слабо, но кажете си: „Тъй, както днес съм създаден, аз съм доволен. Има неща, които трябва да развия и да обработя. Ще уча, ще работя, ще правя усилия да придобия нещо, което да приложа към сегашното си богатство“. Не казвайте, че условията ви са лоши, но кажете: „За сегашното ми развитие по-добри условия от тия, които имам, не мога да очаквам. Като работя с любов и с радост, ще ми се дадат по-добри условия“.
И тъй, радвайте се на малките добродетели, на малките блага. Един ден те ще се разрастнат, ще се превърнат в нещо велико и мощно. От малкия желъд излиза голям, величествен дъб.
Само светлият път на Мъдростта води към Истината.
В Истината е скрит животът."

Учителя
Живот и радост 20 февруари 1931 г.
цитирай
4. radoykova - "на нас ни е необходимо да можем да минем и без полицая и лекаря, които ни е придала държавата"
27.12.2020 14:02
“В нашето съвременнo човечество държавата е заседнала толкова здраво в мисленето, че хоратa изобщо и не забелязват как навсякъде залитат по нея. От десетилетия аз описвам положението по следния начин: “Най-големият копнеж на съвременния човек се състои в това да върви през светa само с един полицай от дясната си страна и един лекар от лявата. Ето това всъщност е идеалът на съвременния човек - държавата да му ги предостави и двамата. Да стъпи на собствените си крака не е идеал на съвременния човек. Обаче преди всичко на нас ни е необходимо да можем да минем и без полицая и лекаря, които ни е придала държавата. И ако не възприемем този възглед, няма да можем да направим и крачка напред.”

(12.10.1920, в СС 337б “Социалните идеи, социалната действителност, социалната практика”)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 267795
Постинги: 177
Коментари: 321
Гласове: 380